Το γεωγραφικό διαμέρισμα της Θράκης βρίσκεται στο βορειοανατολικό άκρο της Ελλάδος. Συνορεύει από την ανατολή με την Τουρκία και από το βορρά με τη Βουλγαρία, ενώ στη νότια πλευρά βρέχεται από το Θρακικό πέλαγος και από τα δυτική συνορεύει με τους νομούς Καβάλας και Δράμας.

Η Θράκη έχει έκταση 8.578 τετρ.χλμ και ο πληθυσμός της, σύμφωνα με την απογραφή του 2001, ανέρχεται σε 363.479 κατοίκους. Από διοικητικής πλευράς διαιρείται σε τρεις νομούς: στο νομό Ξάνθης με πρωτεύουσα την Ξάνθη, στο νομό Ροδόπης με πρωτεύουσα την Κομοτηνή και στο νομό  Έβρου με πρωτεύουσα την Αλεξανδρούπολη. Στον τελευταίο ανήκει διοικητικά και το νησί της Σαμοθράκης.

Την περιοχή διατρέχουν δύο μεγάλα ποτάμια, ο Νέστος και ο Έβρος, οποίος αποτελεί και φυσικό σύνορο μεταξύ Ελλάδας και Τουρκίας. Και οι δύο είναι από τους μεγαλύτερους σε μήκος ποταμούς της Ελλάδας, πηγάζουν από τη Βουλγαρία και το μήκος τους, που διατρέχει την ελληνική επικράτεια, είναι 204 χλμ για τον ποταμό Έβρο και 130χλμ για τον Νέστο. Άλλοι μικρότεροι ποταμοί ειναι ο Άρδας (παραπόταμος του Έβρου) και ο Ερυθροπόταμος.

Η μεγαλύτερη λίμνη της Θράκης είναι η Βιστωνίδα, η οποία αποτελεί σύνορο μεταξυ του νομού Ξάνθης και Κομοτηνής. Η επιφάνειά της έχει έκταση περίπου 44.000 στρέμματα και το μέσο βάθος κυμαίνεται στα 2-2,5 μέτρα. Στα νότια του Νομού Ροδόπης βρίσκεται η λίμνη Ισμαρίδα (ή Μητρικού), ή οποία είναι η μόνη που έχει εξ ολοκλήρου γλυκό νερό, έχει έκταση 9τ. χλμ και μέσο βάθος 1-1,5 μέτρο. Το σύμπλεγμα της Λίμνης Ισμαρίδας, συμπληρώνεται από 6 λιμνοθάλασσες (Ξηρολίμνη, Αρωγής, Μέσης, Πτελέα, Έλος, Λίμνη).